Tradueix

Amb la tecnologia de Blogger.

Arxiu del blog

Entrades populars

dijous, 13 de juny del 2013

En José i la Dolores: els pares de sant Josepmaria

Els pares de sant Josepmaria es deien José Escrivà (1867-1924) i Dolores Albás (1877-1941), naturals de Fonz i de Barbastre, respectivament. La família d'ell venia de Balaguer, i la d'ella d'Aïnsa.

En José Escrivá:

Dolores Albás i José Escrivà, els pares de sant Josepmaria,
en una imatge del 1905. Font: opusdei.cat
Els seus avantpassats provenien de Balaguer, això consta des del segle XII. Al segle XIII, una branca familiar dels Escrivà marxà cap a València, i a Balaguer romangueren la resta fins al segle XIX. José María Escrivà i Mononelles, avi de don José, es va traslladar a l'Alt Aragó, a Perarrúa. Es va casar amb Victoriana Zaydín d’on va néixer Josep Escrivá Zaydín. La família va marxar a Peralta de la Sal i, anys després, van anar a viure a Fonz. D’aquest matrimoni era fill José que, al 1854, es casà amb Constancia Corzán, a la mateixa localitat. El 15 de novembre de 1867, a les 12 de migdia, va néixer José Escrivà Corzán. En José es va traslladar a Barbastre, i allà va conèixer la seva dona, Dolores Albás.

La Dolores Albás:

Els Albás són originaris de Aïnsa, antiga capital del regne de Sobrarbe, situada entre els rius Ara i Cinca. A principis del segle XIX una branca dels Albás es trasllada a Boltaña, a uns quilòmetres a l’oest de Aïnsa. Allà va néixer l’avi de la Dolores: Manuel Albás. Baixà d’aquestes valls i s’instal·là a Barbastre. El 1830 es casà amb Simona Navarro. Hi va haver un fet curiós digne de ser mencionat. L’any 1856, a Barbastre se celebraren dos matrimonis diferents: dos germans feien núpcies amb dues germanes. Pascual y Juan Albás –fills de Manuel y Simona- es casaren respectivament amb Florencia i Dolores Blanc. Del primer matrimoni citat prové Maria Dolores Albás Blanc. Va néixer a Barbastre juntament amb la seva germana bessona María Concepción, el 23 de març de 1877, a les dues de la matinada.

13 de juny del 2013

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada