Tradueix

Amb la tecnologia de Blogger.

Arxiu del blog

Entrades populars

dijous, 20 de juny del 2013

L'amic que va permetre a sant Josepmaria arribar a l'enterrament de la mare

Sant Josepmaria no conduïa, i algunes vegades necessitava ajuda per a fer els seus desplaçaments. Una d’aquestes ocasions va ser el moment de la mort de la seva mare. En aquells dies, Sant Josepmaria es trobava a Lleida predicant uns exercicis espirituals a sacerdots de la diòcesis. 

Imatge recent de la Seu Vella de Lleida.
Des de Madrid, D. Álvaro del Portillo, fidel col·laborador, el va haver de trucar per telèfon per donar-li la trista noticia. En aquella època era pocs el mitjans de comunicació i només, si algú acompanyava sant Josepmaria en cotxe a Madrid, podria arribar a temps per l’enterrament.

Davant la trista noticia, sant Josepmaria va acudir al seu amic i company d’estudis a Saragossa,  Juan Antonio Cremades, aleshores Governador civil a Lleida. El 1975 recordava que sant Josepmaria es va presentar al seu despatx dient-li que acabava de morir la seva mare i que, donades les circumstàncies, només ell li podia permetre arribar a l’enterrament. “Juan Antonio, l’esperit és prompte, però la carn és flaca”; amb aquestes paraules li demanava al seu amic que  li fes el favor de deixar-li un cotxe per anar a Madrid. En Juan Antonio Cremades en veure’l profundament afectat no va tenir inconvenient en ajudar al seu vell amic, possiblement facilitant-li un cotxe amb xofer del Govern Civil. Cremades recorda com després va rebre una carta d’agraïment:

Molt estimat Juan Antonio, no és fàcil que oblidi mai les atencions que vas tenir amb mi, en ocasió de la  mort de la meva mare, q. e. p. d. Déu t’ho pagui! Vull fer-te present com em tens sempre a la teva disposició, encara que jo per poc valc, desitjós de correspondre d’alguna manera al teu afecte. Saluda la teva dona, a qui tinc molts desigs de conèixer, fes un petó al teu petit, i no us oblideu d’encomanar la meva mare. T’abraça i us beneeix. José María”.

Dies després sant Josepmaria va enviar al Bisbe un exemplar de Camí dedicat: A l’Excm. Sr. Bisbe de Lleida, Dr. Manuel Moll, amb afecte filial, en record de la meva estada al seu Seminari. – Madrid – maig – 941 –Josemescrivá.

1 comentari:

  1. Fe d'errades: En una versió anterior d'aquest article explicàvem que Juan Antonio Cremades va ser el xofer de sant Josepmaria, un extrem que no està confirmat i que l'autor d'un llibre en procés d'elaboració, Josep Masabeu, ens ha fet notar que pels documents de què es disposen no es pot afirmar. Literalment, Cremades només parla del "cotxe que li vaig poder prestar". Agraïm la correcció i animem als historiadors a ajudar-nos a cenyir-nos als fets.

    ResponElimina