Tradueix

Amb la tecnologia de Blogger.

Arxiu del blog

Entrades populars

dimarts, 18 de juny del 2013

Les notes de sant Josepmaria a Lleida


Les primeres visites documentades de sant Josepmaria a Lleida van ser per motius acadèmics, per a l’examen dels tres cursos de batxillerat. Hem tingut accés a les seves qualificacions, que indiquen que Josepmaria es defensà prou bé davant del tribunal.

Els alumnes lliures, tal com es deien els que es preparaven a un centre no estatal, s’enfrontaven als exàmens amb desavantatge perquè no s’havien preparat amb els docents que examinaven.
En un article publicat a El Cruzado de Aragón, el 14 de març de 1914, es fa referència a alguns alumnes de Barbastre:
Vista de la façana de l'antic institut, al carrer Cavallers.
“S’ha sabut per la Memòria corresponent al curs 1912-1913, rebuda recentment, que els exàmens d’alumnes lliures, celebrats al darrer juny a l’Institut de Lleida, els joves estudiants del Col·legi de l’Escola Pia d’aquesta ciutat [Barbastre], José María Escrivà Albás i Miguel Clavero Blecua, van obtenir premi d’honor en l’assignatura de Nocions d’Aritmètica i de Geometria. La nostra cordial enhorabona a tan estudiosos alumnes i a les seves respectives i distingides famílies”.
Molts anys després, conservaria un gran afecte pels piadosos i treballadors escolapis que el van ajudar a afrontar aquests moments importants. Les qualificacions del primer curs de batxillerat donen fe de la preparació rebuda:
Llengua llatina: Excel·lent
Geografia General  d’Espanya: Excel·lent
Nocions d’aritmètica i Geometria: Excel·lent (Premi)
Religió (1r curs): Excel·lent
Cal·ligrafia: Notable
Amb 12 anys, el 1912, sant Josepmaria tornarà a Lleida per examinar-se. Recentment han mort dues germanes seves i el negoci del seu pare s’enfonsa per moments. Era un dels més joves de la promoció, amb el mínim d’edat requerit per a cada curs, però treia bones notes. Les seves notes foren les següents:
Llengua llatina: excel·lent
Geografia general d’Espanya: notable
Aritmètica: excel·lent (premi)
Religió (2n curs): excel·lent (gratificada)
Gimnàstica (1r curs): guanyat
En acabar tercer de batxillerat al col·legi dels Escolapis de Barbastre, Josepmaria ha de viatjar a Lleida una vegada més per fer els exàmens finals. Al seu cor pesava la situació familiar. Recentment havien mort les seves germanes, i a conseqüència dels incompliments d’un antic soci, el negoci de José Escrivà va caure en fallida econòmica. Per això a principis del 1915 el seu pare va haver d’anar a treballar a Logronyo, en una botiga de teixits, sense la família. Els resultats del curs acadèmic 1914-1915 van ser els següents:

Llengua llatina: Aprovada
Francès: Notable
Història d’Espanya: Notable
Aritmètica: Excel·lent (Premi)
Gimnàstica (2n curs): Guanyat
Aquestes van ser les seves notes.

2 comentaris:

  1. Sería un detalle bonito colocar las fotos, en buena resolución, de estas notas. Cuyos originales creo que aún se conservan en un Instituto de esta ciudad de Lleida.

    Lo que nunca he oído es quienes fueron sus profesores-examinadores de cada una de las materias. Seguramente sería fácil de conocer quienes examinaron a este Santo, y con ello obtener sus fotografías.

    Un saludo.

    Jaume Prenafeta

    ResponElimina
  2. Es muy buena idea! No sé si usted lo podría conseguir y nos lo manda, para poderlo publicar. Sino intentaremos buscarlo nosotros. Muchas gracias!

    ResponElimina